איך מתמודדים עם התנהגויות של יקירי תשוש נפש?

קורא יקר

שיטת התיקוף (Validation) הינה שיטה ייחודית ומובנית לתקשורת וטיפול בחולי דימנציה מסוג אלצהיימר המוגדרים על ידי משרד הבריאות כתשושי נפש. תמצית הגישה לתת תוקף לרגשותיהם של הזקנים הדמנטים ,תשושי הנפש, ללא תנאי, באמפטיה, תוך כדי "זרימה" עם עולמם הפנימי, שמירה על כבודם, הרגעתם ובכך שיפור רווחתם האישית. עדות מוקדמת לגישה זו נמצאת בכתבי הרמב"ם: "מי שנטרפה דעת הוריו, ינהג עימם כדעתם".

כמו כן, השימוש בשיטה מעורר מחדש באדם הזקן הקשיש, את תחושת המשמעות והערך העצמי. באמצעות הגישה ניתן "להדליק" את חייהם של קשישים מבולבלים אשר בדרך כלל נתפשים ככאלה שלא ניתן לתקשר עימם. ייחודיות הגישה באה לידי ביטוי בכך שהיא מאפשרת להתמודד ביעילות עם בעיות ההתנהגות מהן סובלים החולים. בעיות אשר על פי הגישה נובעות בחלקן מקונפליקטים בלתי פתורים מהעבר.

ישנם מקרים רבים בהם אין צורך להכניס את תשוש הנפש למסגרת מוגנת כמו בבית אבות לתשושי נפש,והוא יכול בהחלט להיות במסגרת רגילה של בית אבות ,תלוי בחומרת השיטיון שלו וצורת ההתנהגות שלו תשוש הנפש.. כל מקרה צריך להיבחן לגופו על ידי איש מקצוע. לא אחת טיפלתי במקרים כאלה ולא המלצתי אוטומאטית להכניס תשוש נפש למסגרת כובלת.

שיטת התיקוף המתוארת בפרוטרוט במאמר המפורסם באתר שלי מחזקת את הטענה שלי ונותנת מענה למשפחות המתמודדות עם חולה תשוש נפש

פוסטים אחרונים

דילוג לתוכן